Mosterd wordt al eeuwen zelf gemaakt. Het is ook fun om dit eens te doen en echt helemaal niet moeilijk. Je weet wat er in zit en je kunt hem helemaal zo maken zoals jij ‘t lekker vindt. Wat pittiger of wat zoeter, een fijne gladde massa of wat grover.
Ik vond mijn inspiratie voor deze mierikswortelmosterd bij een recept dat Anaïs deelde voor de verwildering. Waarvoor mijn dank.
Mosterd
… is goed voor je lichaam en het reinigt je bloed.
Mosterdzaden bevatten mineralen als magnesium, seleen, fosfor en mangaan. Daarnaast zitten er ook vitaminen in zoals vitamine B en K en bevatten ze ongeveer 30% etherische oliën bomvol waardevolle omega-3 en 6 vetzuren.
Ze hebben een immuun versterkende en een ontstekingsremmende werking, brengt de stofwisseling op gang en helpen tevens om afvalstoffen af te voeren.
Mosterdzaad kan je lichaam ook heel goed helpen om zwaar of vet voedsel makkelijker te verteren.
Mierikswortel
… is rijk aan vitamine C en vezels en bevat mineralen, kalcium en koper.
Door de grote hoeveelheid aan vitamine C helpt het je cellen en weefsels te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Het is een oppepper bij vermoeidheid en herstel na ziekte. Mierikswortel is ook slijmoplossend, ontstekingsremmend en ademhaling bevorderend.
Het orakel van Delphi zou aan Apollo (Griekse god van onder meer de geneeskunde) gezegd hebben: “De radijs is zijn gewicht in lood waard, de biet zijn gewicht in zilver, en de MIERIKSWORTEL zijn gewicht in goud.” (*Uit widplukkers veldboek Wild plant forager)
Ik maakte twee varianten van deze mierikswortelmosterd, eentje met gember en eentje met kurkuma. Ik gebruikte ook twee verschillende soorten appelazijn.
Alrighty then, tijd om te ‘experimosteren’!
Recept
Wat heb je nodig?
- 100g vers geraspte mierikswortel (bij het raspen komt er allysothiocyanaat vrij deze stof gebruikt de plant als afweersysteem in de natuur, deze dampen zijn zeer scherp dus gebruik hier best een mondmasker)
- 25g geel mosterdzaad
- 100ml zuiver water
- 100ml appelazijn dat ik eerder infuseerde met berenklauw, wilde peen en brandnetelzaad of met bonenkruid, vlierbloesem, look en laurier
- 1tl gember- of kurkumapoeder
- 2el honing of agavesiroop (kan je ook vooraf infuseren maar dit deed ik niet)
- 1tl zout (kan ook kruidenzout zijn)
- 1tl peper
Aan de slag:
- Giet het water en de gezeefde appelazijn over de mosterdzaden en laat dit een nachtje weken.
- Mix of maal de mosterdzaadjes, het water, de appelazijn en de mierikswortel samen met een staafmixer of een blender totdat deze massa helemaal de textuur heeft die jij wil. Voor een gladde mosterd heb je wel enkele minuutjes nodig.
- Voeg nu naar smaak de zoetstof, het zout en de peper toe. Mix nog even kort.
- Bewaar de mosterd in een goed afgesloten brandschone pot.
- Wacht minimum een week (of liever langer) vooraleer je de mierikswortelmosterd eet. Mosterd heeft even tijd nodig om te rusten/rijpen anders heeft hij nog een te scherpe smaak.
Zolang je de pot dichtlaat is hij vele maanden houdbaar.
Na opening bewaar je hem het best in de koelkast.
Enjoy this culinary wake-up call, leaving a lingering zing that keeps you coming back for more!