Mierikswortelmosterd

Mosterd wordt al eeuwen zelf gemaakt. Het is ook fun om dit eens te doen en echt helemaal niet moeilijk. Je weet wat er in zit en je kunt hem helemaal zo maken zoals jij ‘t lekker vindt. Wat pittiger of wat zoeter, een fijne gladde massa of wat grover.

Ik vond mijn inspiratie voor deze mierikswortelmosterd bij een recept dat Anaïs deelde voor de verwildering. Waarvoor mijn dank.

Mosterd

… is goed voor je lichaam en het reinigt je bloed.

Mosterdzaden bevatten mineralen als magnesium, seleen, fosfor en mangaan. Daarnaast zitten er ook vitaminen in zoals vitamine B en K en bevatten ze ongeveer 30% etherische oliën bomvol waardevolle omega-3 en 6 vetzuren.

Ze hebben een immuun versterkende en een ontstekingsremmende werking, brengt de stofwisseling op gang en helpen tevens om afvalstoffen af te voeren.

Mosterdzaad kan je lichaam ook heel goed helpen om zwaar of vet voedsel makkelijker te verteren.

Mierikswortel

… is rijk aan vitamine C en vezels en bevat mineralen, kalcium en koper.

Door de grote hoeveelheid aan vitamine C helpt het je cellen en weefsels te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

Het is een oppepper bij vermoeidheid en herstel na ziekte. Mierikswortel is ook slijmoplossend, ontstekingsremmend en ademhaling bevorderend.

Het orakel van Delphi zou aan Apollo (Griekse god van onder meer de geneeskunde) gezegd hebben: “De radijs is zijn gewicht in lood waard, de biet zijn gewicht in zilver, en de MIERIKSWORTEL zijn gewicht in goud.” (*Uit widplukkers veldboek Wild plant forager)

Ik maakte twee varianten van deze mierikswortelmosterd, eentje met gember en eentje met kurkuma. Ik gebruikte ook twee verschillende soorten appelazijn.

Alrighty then, tijd om te ‘experimosteren’!

Recept

Wat heb je nodig?

  • 100g vers geraspte mierikswortel  (bij het raspen komt er allysothiocyanaat vrij deze stof gebruikt de plant als afweersysteem in de natuur, deze dampen zijn zeer scherp dus gebruik hier best een mondmasker)
  • 25g geel mosterdzaad
  • 100ml zuiver water
  • 100ml appelazijn dat ik eerder infuseerde met berenklauw, wilde peen en brandnetelzaad of met bonenkruid, vlierbloesem, look en laurier
  • 1tl gember- of kurkumapoeder
  • 2el honing of agavesiroop (kan je ook vooraf infuseren maar dit deed ik niet)
  • 1tl zout (kan ook kruidenzout zijn)
  • 1tl peper

Aan de slag:

  1. Giet het water en de gezeefde appelazijn over de mosterdzaden en laat dit een nachtje weken.
  2. Mix of maal de mosterdzaadjes, het water, de appelazijn en de mierikswortel samen met een staafmixer of een blender totdat deze massa helemaal de textuur heeft die jij wil. Voor een gladde mosterd heb je wel enkele minuutjes nodig.
  3. Voeg nu naar smaak de zoetstof, het zout en de peper toe. Mix nog even kort.
  4. Bewaar de mosterd in een goed afgesloten brandschone pot.
  5. Wacht minimum een week (of liever langer) vooraleer je de mierikswortelmosterd eet. Mosterd heeft even tijd nodig om te rusten/rijpen anders heeft hij nog een te scherpe smaak.
Mosterdzaadjes
Mierikswortel
Mierikswortelmosterd
Mierikswortelmosterd
Mierikswortelmosterd
Mierikswortelmosterd

Zolang je de pot dichtlaat is hij vele maanden houdbaar.

Na opening bewaar je hem het best in de koelkast.

Enjoy this culinary wake-up call, leaving a lingering zing that keeps you coming back for more!

deel bericht

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sara

Auteur

Sara is een gepassioneerde biokapster, herboriste en wildplukker met een liefde voor natuurlijke schoonheid en duurzaamheid.

Met haar uitgebreide kennis van kruiden en planten inspireert ze anderen om dichter bij de natuur te komen en bewuste keuzes te maken.

In haar blogs deelt Sara tips, recepten en inzichten over een holistische levensstijl, waarin gezondheid en natuurlijke verzorging centraal staan. 

Over Sara

Nieuwste blogposts

Wildplukpesto
Recepten

Wildplukpesto

Leer hoe je heerlijke wildplukpesto maakt met verse, zelfgeplukte kruiden. Een unieke smaakexplosie uit de natuur in slechts enkele stappen!

Lees meer >
Distel by Sara
Tips

Wildplukken

Leer veilig wildplukken en ontdek de eetbare schatten van de natuur. Volg een workshop bij Distel By Sara en verrijk je culinaire creativiteit.

Lees meer >

Disclaimer

Als herborist deel ik graag mijn kennis en ervaring op het gebied van kruidengeneeskunde en natuurlijke remedies. Het is echter van essentieel belang om te benadrukken dat mijn advies geen vervanging is voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling.

Hoewel kruidengeneeskunde veel voordelen kan bieden voor de gezondheid, is het belangrijk om te erkennen dat niet alle kruiden geschikt zijn voor iedereen en dat sommige mensen risico’s kunnen lopen bij het gebruik ervan. Daarom raad ik ten zeerste aan om altijd een gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen voordat je nieuwe kruiden of supplementen gaat gebruiken, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt of een onderliggende medische aandoening hebt.

Ik streef ernaar om nauwkeurige en actuele informatie te verstrekken, Maar het kan geen kwaad om een dubbelcheck te doen en te zien of de informatie nog steeds up-to-date is. Het gebruik van de verstrekte informatie is geheel op eigen risico en doe je met je gezond verstand.

Ik aanvaard geen aansprakelijkheid voor enige schade, letsel of verlies als gevolg van het gebruik van de verstrekte informatie of producten. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om zorgvuldig onderzoek te doen en alle nodige voorzorgsmaatregelen te nemen voordat hij of zij kruiden of natuurlijke remedies gebruikt.

Door mijn diensten te gebruiken of mijn advies in te winnen, ga je akkoord met deze disclaimer en aanvaard je de volledige verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid en welzijn.