Pesto is een veelzijdige en gezonde bereiding die je kunt gebruiken als toevoeging aan pasta, pizza, als broodbeleg, saladedressing, dip, bij gegrilde groenten of in soep. Het zit tjokvol voedzame ingrediënten zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten, gezonde vetten en eiwitten. Bovendien is het supereenvoudig om te maken en biedt het een smaakvolle manier om extra voedingsstoffen binnen te krijgen en je maaltijden te verrijken met heerlijke smaken. Deze wilde variant is niet alleen gezonder, maar ook veel goedkoper dan de gekochte versies uit de supermarkt.
Benodigdheden
- 60g noten of pitten (walnoten, cashewnoten, pijnboompitten, hazelnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten, etc.)
- 70g Parmezaan, oude kaas (optioneel) of edelgistvlokken naar smaak (voor een vegan versie)
- 60g wildplukkruiden zoals paardebloemblad, zevenblad, lindeblad, look zonder look, brandnetel (kort blancheren voor de prik), vogelmuur, etc.
- 1,3 dl olie (bij voorkeur koudgeperste, ongeraffineerde olie)
- Keltisch zeezout en zwarte peper
- Citroen (om de bittere smaak van sommige wilde planten te nuanceren)
Bereiding
Knip of pluk de wilde kruiden, was en droog ze. Snijd ze in kleine stukjes en doe ze in een vijzel. Pureer tot je een smeuïge massa krijgt. Voeg indien nodig wat olijfolie toe om de gewenste consistentie te bereiken.
Voeg naar smaak zeezout en peper toe. Proef de pesto en pas de smaak aan door eventueel extra kaas, noten of olie toe te voegen. Voeg eventueel nog een scheutje citroensap toe naar smaak.
Bewaren
- Bedekken met olijfolie: Giet een dun laagje olijfolie over de bovenkant van de pesto voordat je de pot afsluit. Dit helpt oxidatie te voorkomen en houdt de pesto langer vers.
- Luchtdichte container: Bewaar de pesto in een luchtdichte pot om blootstelling aan lucht te minimaliseren, wat bederf kan versnellen.
- Koelkast: Bewaar de pesto altijd in de koelkast om de groei van bacteriën te vertragen en de houdbaarheid te verlengen.
- Hygiëne: Gebruik altijd schone lepels om pesto uit de pot te scheppen, om besmetting te voorkomen.
Als je pesto langer wilt bewaren, kun je het in de vriezer doen. Pesto kan goed worden ingevroren en blijft tot 3 maanden goed. Vries de pesto in kleine porties in, zodat je gemakkelijk de gewenste hoeveelheid kunt ontdooien wanneer je die nodig hebt.